neděle 8. listopadu 2009

Der Blutharsch - When Did Wonderland End? (2005)


Dnešní večer je pochmurný jako mnoho zvláštních večerů. Mírný pocit odcizení prosakuje zdmi kolem mne a já se ptám proč. Nostalgičnost vzpomínek se lepí s tichou výčitkou na kliku dveří. Ptal jsem se proč? Odpověď znám záhy, přestože na všechny otázky odpovědi neexistují. Protože jsem psaní dnešní recenze zasvětil čtyři roky starému klenotu z úchvatné rakouské dílny Der Blutharsch. Album nesoucí název "When Did Wonderland End?" už několik večerů obývá se mnou můj večerní pokoj a rád bych Vám vysvětlil proč.
Juliusův projekt Der Blutharsch je velmi zajímavou, kontroversní a citovou záležitostí, pohrávající si na vlnkách psychedelie, martial ambientu, industriálu, neofolku se sklony k mírné hlukovosti. Pokud nejste v těchto dveřích cizincem, jste jistě na správné adrese. Dvanáct nepojmenovaných skladeb coby tucet anonymních tváří zde v pomalém, zvláštně magickém a apatickém sledu popisuje své drobné příběhy a mementa. Ty spolu vždy souvisí po úzké atmosférické lince a zpravidla kde končí jedna, začíná druhá. Přes spekrum různých použitých instrumentů (většinou s nějakým efektem) se vždy kapitola vypořádá s koncem té předchozí a rozvine nové skutečně živé vyprávění, aby za uplynutí svého hudebního času nabídla úrodnou půdu pro následující část. Před posluchačem tak leží zvláštní skládanka chaotické spleti ryzé upřímnosti a pulsující vitálností, ať se již ušní bubínek zakousne do euforických a neskutečně očistných pasáží nebo upadne do teskného a ponurého koma v barvě žalozpěvu. Jak se plochy střídají, mění se totiž i náladový kabátek. Avšak jak jsem již naznačil, vše probíhá přirozeně a bez sebemenších cukanců či škubnutí - zkrátka zvláštní kaleidoskop, v jehož jedné polovině dostáváte chuť se rozplynout a rozptýlit na kilometry daleko, o několik minut později je z Vás dočista hromádka neštěstí, ukrytá a zahrabaná kdesi v mechu; kdo by tušil, že dalších několik okamžiků bude zalito slzami radosti/bolesti. A ať již bude posluchač oplakávat cokoliv, nebudou to marné a nadarmo vyplakané slzy, neboť za jejich proudem, podloženým tklivou kombinací hudebních barev, se bude skrývat intimní a hluboký zážitek. Což samo o sobě rozvrací ilusi konzumní nahrávky, jenž si pustíte k obědu nebo k uklízení. "When Did Wonderland End?" navíc není albem pro každého. Avšak tu skupinu, kterou osloví, velmi učaruje a nepovolí otěže jen tak. Bude dotyčného svým až téměř citově vyděračským stylem a s feelingem katarze východní hudby provázet tam, kde leží hranice země zázraků. Co na tom, že Ráj pro nás zavřel své brány, Atlantis dlí kdesi pod hladinou oceánu...Co záleží na poloze Hyperboree, ztracených pravlastí a bájných říší.. Kdykoliv totiž Vaše kroky povedou k této výjimečné nahrávce, tato místa - cíle pátrání historiků, filosofů, esoteriků či dobrodruhů - najdete kdesi zahrabaná ve svém dětském a dobrodružství hledajícím nitru; přestože se to může zdát naivní, pod těmi kousky dospělých a přemoudřelých ksichtů realismu naleznete svoji osobnost na hranici sedmi osmi let. Celý svět bude záhadou a přitom tak jasným a průhledným míčem v nezjizvených rukách.
Nevím a neodkážu posoudit, nakolik jsem dokázal vystihnout unikátnost a krásu tohoto díla; tento pulsující kus upřímného a nesmírně citlivého ohlédnutí, zastavení času a ignorace místa už delší dobu patří k tomu nejlepšímu, co lze snad z non-artificiální hudby vůbec slyšet. Občas je krásné vytáhnout takovéto album z tajného šuplíku a rozvěsit jej po celé místnosti jako záclony. A nejen po místnosti. Po celé své osobnosti. Pokud tedy neznáte Der Blutharsch a chcete se alespoň pomyslně zvěčnit a uchovat si některé okamžiky nadosmrti, nebude špatným tahem věnovat několik poslechů právě "When Did Wonderland End?". Podívejte, držím v rukou míč. Nechci už plakat sám, pojďte si zahrát!

Národnost: Rakousko
Label: http://www.hauruck.org/
Oficiální stránky: http://www.derblutharsch.com

Seznam skladeb
1. Untitled
2. Untitled
3. Untitled
4. Untitled
5. Untitled
6. Untitled
7. Untitled
8. Untitled
9. Untitled
10. Untitled
11. Untitled
12. Untitled

Žádné komentáře:

Okomentovat