středa 1. července 2009

TrollFest - Villanden (2009)



Villanden je třetí album norské bandy TrollfesT, která je známá svým hopsavým psychotrollím stylem (psychotroll je mimochodem ?pseudonym? jejich basáka...). Ovšem, pokud jste si zamilovali jejich blackmetalově-pohodovou atmosféru z prvního alba, nebo epickou z druhého, tak vám asi Villanden zpočátku moc nepůjde pod nos, trollové totiž popíjeli lihoviny při tvorbě tohoto alba mnohem méně... Anebo ho nahráli v kocovině.

Ano, je to tak, tato nahrávka je posunula blíže k folkovému blacku, o dobrou náladu přitom ale nepřišli, jen vám ji vnucují jaksi agresivněji. Kytary jsou drtivější, spíše než dudy je užito banjo, a to k doprovodu kytar, takže ho slyšíme téměř celou dobu poslechu.

Co mi poněkud nesedí, jsou místy skoro arabsky znějící melodie, které hrají lidové nástroje, ale není to tak tristní jak to zní, potom mi chybí vyšší počet „vtipných“ a „hospodských“ písní... (Jako bylo Helventen Hunden GARM, nebo Der PiratKriegen, z těch druhých hlavně ...Ní Mí du Drekka Fest!), dvě tu jsou (Per, pil og...) a En ny Enfaring který mi ovšem něco připomíná...).

Celé album poměrně odsýpá, nevzpomínám si na výrazně slabší moment, Trollmanenn mi svým hlasem, chechotem a frenetickými výkřiky „Skoll! Skoll! Skoll!“ („Na zdraví.“ - pravděpodobně. Jejich řeč, kterou si sami vynalezli – TrollSprak se totiž zdá být křížencem švédštiny, norštiny a němčiny, přičemž zde je vidět větší vliv té poslední, nemá gramatiku, a není jisté, že všechno je tím, čím se zdá být...) dělá radost, jako obvykle, je to vlastně jeden z mých oblíbených vokalistů. Bicí jsou dost dobře zahrány, nijak neruší, doplňují svým příjemným tónem ostatní nástroje. Basu jsem, jak je v blacku téměř pravidlem neslyšel, ale možná jsem neposlouchal dost nahlas. Kytara dělá to, co je u trollfest standartem, tj. většinou lehce dlaní přitlumená řachá, a to poměrně rychle, občas vybrnkává melodičtější pasáže.

Z prezentovaného materiálu se mi zamlouvá hlavně Der JagerMeister, a ještě více poslední kousek – Der Kirche Undt der Mache... a to díky částem se sborovým zpěvem, a zklidněnému zakončení, nemluvě o zpěvu sólovém a kytaře...

Pokud TrollfesT fandíte tak bych album doporučil, s tím, že ho budete muset poslechnout vícekrát, pokud máte rádi black a hopsavé trollárny, tak bych doporučil začít na Willkomen Folk...., ale rozhodně poslech doporučuji, pokud nehledáte technické vyhrávky, děsivou atmosféru, nebo prokomponovanost (to by jste ovšem asi neposlouchali nám všem milý black metal), tak tohle by se vám mohlo líbit. Pokud máte rádi Finntroll (Ze kterých tato banda ÚDAJNĚ brala na začátku inspiraci), tak by jste měli rychle přesednout sem, protože se mi při letmém poslechu a pohledu finnové vůbec nelíbili, co víc, nepřipoměli mi trolly, ani alkoholiky...

1. Wo bin ich jetz Aufgewacht? 02:02 
2. Der JegerMeister 04:22 
3. Uraltes Elemente 03:13 
4. Villanden 04:01 
5. Per, Pål og Brakebeins Abenteuer 00:57 
6. Der Uhr ist Skandaløst Schändlich 03:21 
7. God Fart 01:55 
8. Festival 03:48 
9. En Ny Erfaring 02:26 
10. Trinkevisen 03:45 
11. Die Kirche undt der Mache 07:26 
Total playing time 37:16

http://www.trollfest.com/


http://www.myspace.com/trollfest


Žádné komentáře:

Okomentovat