středa 7. října 2009

Darkempire/Dimentum Split - Vexilla Regis Prodeunt Inferi

 Dnes tu máme raw black metal, nahrávku starou deset let... (kde jsou ty doby dětství!) Už podle obalu je jasné, že nejde o žádné progresivní srance, nýbrž o poctivou finskou řežbu, o black metal až na kostní dřeň... Sršní kytary, temnota, zlo, atmosféra, všechno tu je – mnohem lépe než to dokáže většina kapel dnes...
 
Dobře, ten úvod možná naznačuje bandu trolů, co třískaj' do kytar, ale není tom tak, obě kapely předvádí dosti melodickou hudbu, a produkce je opravdu „raw“ - tzn. zahulený zvuk, ve kterém je slyšet vše, co je slyšet potřeba. Nikde nic nevyčnívá, a nic se netopí. Proti hráčskému umění nemám námitek, všichni hrají jak mají a jak se na „blek“ sluší. A přitom tu stále najdeme spolupráci dvou kytar i různé finty, jakojsou riffy s flažolety, ano, pánové umí....

Rozdělení tracků na splitu je 1-6 Darkempire, a 7-12 Dimentum. Po ptoposlouchání 6ho kousku přijde druhá částm jež začíná slibně... klávesovou hudbou, zní jaksi orchestrálně a je určitým způsobem příjemná. A tak se necháváte skoro 4 minuty kolébat trianglem a klávesami, až.... nesmutněte - není to konec, další skladba (slibující 11 minut zábavy) začíná sice velice hlučným blackmetalem, ale vzápětí se zvrhne ve hru varhanní (sladký to zvuk!).. Druhá kapela splitu hraje hudbu, která se mi silně zamlouvá, obzvlášť vokálně, druhou polovinu si užívám mnohem více... Je rozmanitější, zajímavější, celkově mi říká mnohem víc. Už jenom svým zvukem, je méně zahuhlaný, a víc „crunchy“... Zajímavý je tedy fakt, že vydali jen tento split, a jedno demo... Škoda jich.

Jediné co bych oběma skupinám vytknul, je délka... Album trvá skoro hodinu, a skladby jsou si sem tam docela podobné, takže vaše koncentrace může chvílemi klesat, dá se tomu však účinně zabránit, a to tak, že budete poslouchat obě části odděleně.

Celkově se jedná o nahrávku mě líbivou, avšak rozhodně ne převratnou, či kulervoucí. Je prostě jen dobrá, kromě toho je potřeba na ni mít náladu a čas.

6,5/10

Plusy: Zlo, atmosféra, kytarování, občasné klávesy či ambient
Mínusy: Album je delší a místy lehce homogenní.

Žádné komentáře:

Okomentovat