úterý 15. září 2009

Mistur - Attende (2009)


MISTUR – Attende
 
Vítr vanoucí nad Norskými fjordy a bijící do oken dřevěných domků krčících se na strmých stráních spolu s ranní jinovatkou a bečením ovcí vyháněných na pastvu, i takovéto scenérie můžeme vídat v Songdalfjordu na severu od druhého největšího města Norska – Bregenu. Tato oblast, po léta izolovaná od okolí vysokými horami a přístupná do vybudování 24,5 km dlouhého tunelu v roce 2005 pouze lodí nebo úzkou klikatou cestou přes průsmyk, která byla většinu roku pro velké množství sněhu nesjízdná. Tento svérázný kraj si až do dnešních dnů zachoval mnoho specifických folklórních zvyků a tradic včetně folkové hudby. A právě zdejší folklór byl inspirací pro mnoho mladých metalových skupin, které, ač inspirovány bohatou norskou black metalovou scénou, zachovaly si ve své hudbě určité prvky specifické pro zdejší folklór. Největšími průkopníky tohoto stylu byli samozřejmě Windir, avšak bylo jich i více….. Zvláště po roce 2000 se s těmito skupinami jakoby utrhl pytel a ač zlé jazyky tvrdí, že se jedná o prachprosté kopírky Windir, které chtějí (zvláště po tragické smrti hlavní persóny Wibdir – Walfara) těžit z jejich popularity. Troufám si tomuto názoru oponovat. Podobnost tvorby těchto umělců bych viděl spíše v hledisku etnickém a onu inspiraci ve zdejším tradičním folklóru. Skupina, kterou Vám dnes představím vznikla již v roce 2003 avšak první demo vydala až v roce2005. S Windir nesdílí pouze inspiraci v Songdalském folklóru ale také kytaristu Stiana Bakketeiga. 
 
Dnes se budeme věnovat jejich novému albu „Attende“, ke kterému bych se nyní přes nezvykle protáhlý úvod rád dopracoval. Nebudu se tajit tím, že jisté ohranosti jsem se zde obával, přeci jen Windir a jim příbuzné či po jejich zániku vzniknuvší skupiny vytvořily již podobného materiálu mnoho, a nyní v roce 2009 je možno spekulovat, zda lze v tomto žánru přijít s něčím novým. Po poslechu „Attende“ musím konstatovat, že určitě lze. Výraznější změna stylu od dema z roku 2005 se nekoná, avšak musím konstatovat, že nové skladby dosahují kvality jediné použité skladby z dema – Skoddefjellet s pořadovým číslem 6 a některé ji možná i předčí. Faktem je, že ona skladba z dema je na albu asi největší „hitovkou“ a nejlépe zapamatovatelnou skladbou. Album je založeno na kombinaci vysoko nazvučené kytarové linky vybrnkávající jednu melodii za druhou a podkresových kláves, které desce dodávají atmosféru. Objeví se zde i pár tvrdších momentů mírně připomínajících krajany Vreid avšak nic ortodoxního nečekejte. Nejvíce mě zaujala silně atmosférická 13ti minutová „Attende“. Zvukově bych album označil spíše za průměrné, nikde nic nebije do očí, ale že by se jednalo o nějaký převrat také říci nemohu. 
Album pro mě bylo celkem potěšením. Převrat na scéně neudělá, avšak pocity, které od podobné hudby očekávám mi jistě přineslo, opět se při poslechu ocitám na severu ve svěží Norské krajině což od této hudby očekávám. Nebudu přehánět, když řeknu, že Mistur mě ze všech následovníků Windir potěšili asi nejvíce (Vreid nepočítám, ti hrají trochu jiný styl). Že si skupina vytvořila svůj specifický styl bych netvrdil, avšak typicky Songdalský folk/black metal posunula opět o kousek dál. 

8/10

Národnist: Norsko (Kaupanger/Songdal)

Label: Einheit Produktionen

Stránky skupiny: http://www.mistur.no

Stopáž: 55:34

1. Slaget 06:01
2. Svartsyn 08:58
3. Armod 07:46
4. Skuld 07:30
5. Mistur 06:01 
6. Skoddefjellet 06:28
7. Attende 12:50 

Žádné komentáře:

Okomentovat