sobota 12. prosince 2009

Líheň - Miroslav Žamboch



Mám dojem, že naši autoři strčí světovou knižní produkci do prdele. Neznam ve světě autora, který by psal podobně jako Kulhánek,Žamboch či Kopřiva. Aby to bylo tak rafinovaný, plný brutálního humoru a přitom to mělo hlavu patu. Možná se tomu přiblíží pár dílů Warhammeru s trpaslíkem Gotrekem. Ale tomu je spíš podobné Křivé ostří od M.D.Antonína nebo tomu komu chybí Gimli.
Knížka je pocta géniovi Kulhánkovi, takže všechno je děláno tak aby jsme v tom viděli poděkování mistrovi. Knížka je rozdělena na dva díly. První díl nás zavádí do Prahy, kde asistentka na VŠ (jinak dle popisu sexbomba) pomůže synovi mafiána a tím se zaplete do něčeho co vypadá jako válka gangů. Jenže po pár stránkách zjistí, že málokoho zabije tak aby fakt byl tuhej, většinou obživne (viz Divocí a zlí). K tomu se nabalí pár dalších osob, které mají svojí minulost, která chvílemi probleskává na veřejnost.
Nyní ještě nevíte co to všechno znamená, ale v době kdy zjistíte, že Kyberkentaur existuje (viz Divocí a zlí), okolo něho se vytvoří sekta, která ho uctívá jako boha, a jedna postava, která se přidá do party okolo asistentky se jí pokloní jako k nějaké královně, musíte tušit, že něco není v pořádku a tak skončí první díl.
Druhý díl je krvavá řežba ve stylu Kulhánka, ale pozor není to žádný plagiát, je to jen pocta. Asistentka se stává hlavou celé skupiny a začíná boj boha proti bohům. Čtete správně, okolo hlavní postavy se vytvořil kult, který ji uctívá jako boha či královnu smrti. Jenže v české kotlině je nějak přebohováno a místo je jen pro jediného boha. Od zjištění tohoto stavu začíná ta správná řežba, kdy bohové mezi sebou uzavírají příměří, které zase ruší a mrtvol přibívá. Asistentce jako správné bohyni přibudou nadpozemské síly, má vyjížděcí drápy jako Wolverine. A těma se to efektně masakruje. Nebudu nikoho napínat, asistentka vyhraje a na konci se pustí do ovládnutí světa.
Takže tímto se přihlašuji k tomu, že vše co bylo napsáno v této knížce je svatá pravda a věřím všemu co napsal Jiří Kulhánek.
Ať pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí.

Žádné komentáře:

Okomentovat